Weerstandlassen

Door de toepassing van hoogwaardige staalsoorten in de huidige moderne voertuigen moet het autoschadeherstelbedrijf steeds meer aandacht schenken aan de verbindingstechnieken bij (deel)reparaties van structuurdelen. De verschillende hoogwaardige staalsoorten gedragen zich tijdens het weerstandlassen op een heel andere wijze dan we in de schadeherstel gewend zijn. Hierdoor kunnen problemen zoals structuurverandering van de staalsoorten zorgen voor verzwakking van het materiaal. Ook kan door onvoldoende stroomsterkte een onjuiste, breekbare verbinding ontstaan.

Doel

Tijdens deze training leer je op de juiste manier de weerstandlasapparatuur in te stellen en verschillende materiaalkwaliteiten en -dikten te verbinden. Ook wordt aandacht besteed aan de techniek van het weerstandlassen en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van het eindresultaat. Kortom een aanrader voor de moderne schadehersteller.

Doelgroep

Autoschadeherstellers en carrosserietechnici die te maken hebben met het herstellen van moderne carrosserieën.

Programma

Deze cursus richt zich op het weerstandlassen van dunne carrosseriedelen van 0,6 tot 2 mm dikte.
 
Het programma bestaat uit de volgende onderwerpen:
  • basisbegrippen: Inverter weerstandlasapparaat
  • materiaalsoorten hoogwaardig en zeer hoogwaardige stalen
  • puntlastangen en techniek
  • instellingen en temperatuurbeheersing
  • praktijk van het weerstandlassen
  • toepassingsmogelijkheden
  • problemen die kunnen ontstaan bij een onjuiste verbinding
  • veiligheid bij puntlassen

Werkwijze

De training weerstandlassen bestaat uit verschillende theorie- en praktijkgedeelten waarbij uitvoerig wordt ingegaan op het belang van de toepassing van de juiste voorgeschreven verbindingstechnieken. Je maakt verbindingen met diverse parameterinstellingen en beoordeelt de gemaakte verbindingen door middel van pelproeven.

Examen informatie

Aansluitend wordt een BKS-toets afgelegd. Dit is een combinatie van een theoretische toets met meerkeuze vragen en een praktische toets. Kijk op bkscarrosserie.nl voor meer informatie over de toets. 

Certificaat informatie

Na het behalen van een voldoende resultaat voor de BKS-toets ontvang je een BKS-certificaat. Deze branchekwalificatie is onderdeel van de Toelatingseisen en gedragsregels van FOCWA bedrijven.

Cursusnaam
Weerstandlassen
Cursuskosten (excl. btw)
€ 350,-
Examenkosten (excl. btw):
€ 75,-
Studieduur
1 dag
Cursusnummer
1.070