Caravantechniek module 3 gas water en licht

In de caravan- en kampeerautotechniek komen allerlei vakgebieden bij elkaar. Ten eerste dient het comfort en gebruiksgemak van hoog niveau te zijn, ten tweede moet de caravan of camper als voertuig aan allerlei voertuigtechnische eisen voldoen die door de wetgever zijn vastgesteld. Tot slot komen er nog veel specialismen als elektriciteit, airconditioning, koeling en de installatietechniek voor wat betreft de gas- en wateraansluitingen aan bod. Het werken aan een caravan of camper vraagt daarom om allround vakmanschap. De cursus caravantechniek is ontwikkeld om de deelnemers een fundament van praktische kennis en vaardigheden te geven. Omdat er vaak al enige specialistische kennis aanwezig is binnen het bedrijf of bij een persoon biedt VOC de cursus in vier modulen aan: Opbouw, Onderstel, Gas Water Licht en Toestellen. Zo kan per persoon gekeken worden welke kennis en kunde er opgedaan moet worden.

Doel

In het Engels wordt voor kampeervoertuigen ook vaak de naam Mobile Home gebruikt. Deze naam vat goed samen wat er zoals aan boord gebeurd: wonen als thuis, maar dan mobiel. Net als thuis wordt er ook aan boord gebruik gemaakt van gas, water en licht. Deze voorzieningen hebben vele gevolgen voor de inrichting van de caravan. Ook is de gebruikte techniek vaak anders dan in woonhuizen en is het dus erg belangrijk dat er specifiek aandacht aan besteed wordt in deze module. Hiernaast zal ook de brandveiligheid bij alle in deze module besproken systemen een voornaam onderwerp zijn.

Deze module zal alle zaken behandelen rondom de gasaansluiting. Flessen, drukregelaars, slangen, kranen en leidingen zullen uitgebreid besproken worden.

De watervoorziening aan boord is ook een belangrijk onderwerp. Een slecht geïnstalleerd of onderhouden systeem kan tot bederf leiden en tot klachten bij de bewoners. Zowel de leidingen als de tanks, de installatie als het onderhoud zullen worden besproken.

Het laatste onderwerp in deze module is het elektrische systeem. De diverse leidingen, schakelingen, omvormers en accu’s op diverse plekken in het voertuig maken de kennis hierover van groot belang voor de veiligheid en het comfort aan boord. Ook zal er aandacht zijn voor opkomende technieken als zonne-energie.

Doelgroep

(Aankomend) Caravanherstellers.

Werkwijze

Gedurende de dag wordt de cursist meegenomen door de theorie van deze belangrijke zaken. Deze worden ondersteund met behulp van vele uit de praktijk voortkomende voorbeelden. Zowel de ogen als de handen worden hierbij volop ingezet. Vele materialen en constructies zullen fysiek aanwezig zijn. Aan het einde van de dag zal de opgedane kennis worden getoetst.

Examen informatie

De module wordt afgesloten met een theorietoets, waarbij na positief resultaat een certificaat zal worden verstrekt. Kijk op bkscarrosserie.nl voor meer informatie over de toets. 

Extra info

  • Onderdeel van een modulair traject caravantechniek, bestaande uit module 1 t/m 4
  • Theorieboek wordt verstrekt

Certificaat informatie

Na het behalen van een voldoende resultaat voor de BKS-toets ontvang je een BKS-certificaat.

Cursusnaam
Caravantechniek module 3 gas water en licht
Cursuskosten (excl. btw)
op aanvraag
Studieduur
Cursusnummer
5.922
Categorie