Auto elektronica carrosseriebouw 2

In de moderne bedrijfsauto neemt de toepassing van elektronica steeds verder toe. Steeds meer geavanceerde systemen doen hun intrede en zijn niet meer alleen te vinden op voertuigen in het top segment. De hoeveelheid elektronica maakt het jou als carrosseriebouwer niet gemakkelijk. Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en systeemkennis is belangrijk om fouten in de elektronica op te sporen. Door deze ontwikkeling wordt ook diagnoseapparatuur een steeds belangrijker stuk gereedschap voor de werkplaats. Dealerbedrijven hebben hun eigen merktester waar de auto snel mee uitgelezen kan worden. Jij zult echter met deze ontwikkeling mee moeten gaan om auto's geheel storingsvrij af te kunnen leveren. Je leert hoe je componenten op de juiste wijze moet aansluiten bij op- en aanbouw. Ook leer je dat bij het herstellen van een schade ook het elektrisch systeem meestal flink onder handen moet worden genomen. Storingen uitlezen, storingen wissen, componenten kalibreren of nieuwe regelapparaten programmeren zijn veel voorkomende werkzaamheden. Om bij zoveel mogelijk automerken iets aan het elektrisch systeem te kunnen doen ligt de oplossing in de aanschaf van een universeel diagnose apparaat waar in deze training mee wordt gewerkt.

Doel

Na deze cursus ben je in staat om de basiskennis toe te passen in de praktijk, elektrische systemen in het bedrijfsvoertuig te herkennen, aan de hand van elektrische schema's metingen te verrichten aan elektrische systemen. Ook kan je de geleerde meetmethoden toepassen in de praktijk, spanningsverliezen opsporen en kortsluiting detecteren. Op het gebied van netwerken kun je de verschillen benoemen tussen een parallelle en een seriële signaaloverdracht en tussen een analoge en een digitale signaaloverdracht. Je kan de voordelen van een netwerk inzien, de verschillende soorten netwerken die in de autotechniek worden toegepast omschrijven, data overdracht via CANbus verklaren, de verschillende configuraties binnen een netwerk herkennen en op een juiste manier CANbus bedrading repareren.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor de carrosseriebouwer die zijn kennis van de huidige toegepaste auto elektronica wil updaten.

Programma

In de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • werken met de universeeltester
  • European On Board Diagnose (EOBD)
  • opbouw van het voertuignetwerk; - aanbouw van componenten
  • CANbus in de praktijk
  • parallelle, seriële, analoge en digitale signaaloverdracht
  • elektronische startblokkering en sleutelprogrammering
  • Xenon verlichting
  • CAN, LIN en MOST netwerken

Werkwijze

De cursus is bijzonder praktijkgericht. Je werkt met de nieuwste materialen aan moderne auto's en systemen. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Examen informatie

Aan het eind van de cursusdag wordt een theorietoets afgenomen. De toets bestaat uit meerkeuzevragen.

Vooropleiding

Restrictie: u kunt alleen deelnemen aan deze cursus indien u Auto elektronica Carrosseriebouw 1 met goed gevolg heeft afgerond.

Certificaat informatie

Als je de theorietoets met voldoende resultaat maakt, ontvang je een certificaat.

Cursusnaam
Auto elektronica carrosseriebouw 2
Cursuskosten (excl. btw)
op aanvraag
Studieduur
Cursusnummer
3.702
Categorie